2012. június 19., kedd

Duna parti apartman tervezése

Az egyik új építésű Duna parti apartmanházban alakítottuk ki ezt a kényelmes, 115 nm-es otthont. A szerkezetkész állapotban lévő lakásban minimális változtatással kezdtünk. A konyhánál lévő kamrát lebontottuk amitől jóval tágasabb lett a nappali - konyha tere. A kényelmesebb használat miatt egy ajtót kellett az előszobában áthelyeznünk.
Szerettem volna egy jól használható, kényelmes és elegáns enteriőrt kialakítani, amely tükrözi a lakók ízlésvilágát és boldog voltam, amikor a kivitelezés végeztével elégedettek voltunk a végeredménnyel : )

A berendezési alaprajz még az ajtó áthelyezése előtt. A kényelmesebb használat miatt a WC ajtót átterveztük a folyosó felé eső falra.

A nagy méretű előszoba jól használható a forgalmas reggeleken, főként mivel a fürdőszoba és a gardrób is innen nyílik. A nappali-étkező-konyha tere tavasztól őszig egy hasonló méretű terasszal egészül ki, az egész falat betöltő ablakoknak köszönhetően a panoráma minden évszakban élvezhető. A lakás többi helységei: a szülői háló, a vendégháló és a gyerekszoba saját fürdőszobával.

Nappali berendezési terve
A nappaliba kényelmes, családi összejövetelekre is alkalmas kanapékat, alá puha szőnyeget terveztünk. Bár a nyár nagy része a teraszon zajlik, esős napokon vagy télen kiváló hely a pihenésre, beszélgetésre.

A konyha és étkező berendezési terve - jobbra a gyerekszoba ajtaja
A konyha színvilágát a nappalihoz alakítottuk. Amikor elegáns, városi lakásban egy légtérben helyezzük el a konyha-nappali-étkezőt, törekszem arra, hogy a konyha bútort beleolvasszam az enteriőrbe, véletlenül se tűnjön úgy, mintha a konyhában lenne a nappali. Ezt a hasonló szín- és anyaghasználaton túl a rendezettséggel lehet elérni. Ilyenkor a konyhabútorban kell helyet találnunk a kenyérpirítónak és egyéb kisgépeknek, a konyhapult a főzésen kívüli időkben úgy funkcionál, mint egy tálaló teteje. Díszíthetjük fűszernövényekkel, tálakkal, bármivel, ami a szemnek kellemes, és tényleg ügyelni kell arra, hogy ez a stílus nem jól viseli a rendetlenséget. Ha kevésbé vagyunk rendszeretőek, egy polgári-eklektikus enteriőr jobban kiszolgálja az igényeinket.

Az amúgy is puha szőnyeg alá speciális alátét került a "szállodai" hatás elérésének érdekében
A konyha - étkező padlója hidegburkolatot kapott. A burkolat felülete a textil struktúrájára hasonlít

A berendezés egy része a terveink alapján egyedileg lett legyártva, a konyhabútor pl. festett üveg frontokkal és sok-sok tárolóhellyel készült. A hátpanelhez mindenképpen edzett üveget kell használni, különben megrepedhet a főzőlap mögötti rész.

A fürdőszobák tervezése is a bézs-barna koncepció alapján történt. Az alaphangulatot egy kicsit karakteresebb vajsárga burkolólap kiválasztása adja. Az időtálló és minőségi burkolólapokat a burkolónk álomszépen, azaz hibátlanul rakta fel. Mivel nem szerettem volna a burkolat szépségét élzárókkal megbontani és a mozaik berakásnál sem tudtam elképzelni hogy élvédővel ízlésesen meg tudjuk oldani az élek "gérbe" vannak csiszolva, íme az eredmény:

A fényes burkolólaptól tágabbnak és elegánsnak hat a nem túl széles fürdő






A beépített csaptelepek alkalmazásakor jobban oda kell figyelni a burkolatkiosztásra. A szerelvények alaptesteit a gépészeti munkák kezdetekor helyezik el a falakban, ekkor már jó tudni hogy milyen méretű lesz a burkolólap. Így könnyebben megoldható, hogy a helységben a burkolólap, a fugák, és a kiállások is szimmetrikusan legyenek elhelyezve. A fürdőszobai TV beépítésével a kádban is lehet "mozizni".

Már csak a kiegészítők hiányoznak ebből a rendezett fürdőszobából
A sötétbarna textil struktúrájú padlóhoz szuperfényes alaplapot és dekorlapot terveztünk
És íme a "gérbe" csiszolt burkolat - Imádom! olyan szép!
A mozaik díszítést függőlegesen terveztem végigfuttatni a burkolat között, a burkolónk pedig egyesével rakta fel, olyan mintha egy gyöngysor lenne...

A gyerekfürdőbe került a zuhanyzó. A kis alapterület ellenére sötét burkolólapot választottunk, amit barna - sárga mozaik mintával dobtunk fel.

A terv








A megvalósult változat

A tervezés és a kivitelezés között majd egy év telt el, a befejező lakberendezési finiselés ezután következik. Az alapkoncepciót minimális módosítással valósítottuk meg. A kivitelezés lebonyolításában is részt vettem, ezért a változtatási igényekre azonnal tudtunk olyan alternatívákat mutatni, amely az eredeti elképzeléstől nem tért el. A klasszikus színek és formák használata a tervezésben, a jó minőségű anyagok beépítése és a profi kivitelező csapat mind hozzájárult ahhoz, hogy egy hosszú távon is élvezhető otthon jöhessen létre. A kiegészítők beszerzése és a mindennapi használat pedig  élettelivé is teszi ezt a jó adottságú lakást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése