2013. január 23., szerda

Kölni séta


1050 kiállító, 50 ország, 280.000 m2, ezek az adatok jellemezték az idei kölni bútorszakvásárt, ahol az Imm Cologne és a Living Kitchen együttesen mutatta be 2013-as év legújabb trendjeit és újdonságait.
Sok tervező, gyártó és kereskedő kezdi az évet a vásárral, ahol a fő szempontok idén a fenntarthatóság, az egyedi dizájn és a funkcionalitás köré csoportosultak.
A nagy bútorgyárak közül a trendeket többek között a Minotti, B&B Italia, Maxalto, Ligne Roset, Rolf Benz, Machalke, MDF Italia, Flou es a Poliform képviselte. Mindemellett megtalálhattuk az ifjú tervezők kreatív alkotásait és a hazai, német bútoripart.

A bútorok tekintetében leginkább szembetűnő az a nagyfokú mobilitás, ahogy az egyes elemekből a kívánt formák összeállíthatók.




Előtérbe kerültek a karcsú, vékony vonalak, elmúlt a néhány éve még trendnek számító vastag, robusztus formavilág. A légies dizájn mögött érezhetően ott lebeg a költségtakarékosság és a környezettudatosság elve.

Kárpitos bútoroknál az egyre kevésbé színes, ugyanakkor stabil és végtelenül kényelmes kanapék kedveltek. Kontrasztként a fotelek és szófák sokszínűsége tárul elénk: élénk színek, nagy minták,  organikus formák.



Új értelmezést kaptak az időtlen klasszikusok: a kölni kiállítások gyakran lehetett látni az 50-es, 60-as évekbeli ülőbútorokat kortárs átköltésben.





A nemzetközi retro stílus az újraértelmezett klasszikusok mellé a bolhapiaci tárgyakat is előtérbe helyezte. Lakberendezési dekorációként gyakorlatilag bármilyen lomot felhasználhatunk, amennyiben képesek vagyunk über trendi módon elhelyezni azokat.



A régi és új találkozása a lakberendezésben nem új keletű. A legdivatosabb enteriőrökben a modern, letisztult megoldások keverednek a klasszikusokkal - gyönyörű arisztokrata vagy bohém retro életstílust kialakítva.

Kisbútorokból mérhetetlenül nagyobb a választék, mint amit itthon megszokhattunk, cserébe számtalan ötletet merítettünk komódokból, lerakó-, tároló bútorokból és a kisasztalok kreatív megoldásaiban.




A hangos, harsány színeket évekkel ezelőtt felváltotta a szürke egyeduralma. Az idei kiállításon előtérbe kerültek a lágyabb, puhább árnyalatok, a nagyon finom pasztell színek.



A földszínek stabil alapot képviselnek,a szürke minden árnyalata divatos - továbbra is a betonszürke viszi a pálmát - és egy új szín tűnt fel, a greige. Az elnevezés a fashion-style nagyágyújától, Giorgio Armanitól származik és ma a legtrendibb lakberendezési szín egyike.


A 2013-as év színe a smaragdzöld (emerald), a németek kedvenc színe viszont továbbra is a kék, így ez a két szín gyakran köszönt vissza a bemutatott  enteriőrökben. A kék és a zöld mellett a sárga szerepelt több helyen a szürke kiegészítő színeként.





A bútorok színeit tekintve a magas stílusértékű monokróm árnyalatok jellemzőek. Ha valamilyen "igazi" színt használnak, annak mindig funkciója van - legyen szemet gyönyörködtetően szép!



Felületeket tekintve egyértelműen a festett  felületek győzedelmeskedtek a kiállított bútorok között, a fényes és matt egyaránt divatos, a fa felületek viszont kivétel nélkül matt vagy natúr selyemfény felületkezelést kaptak. Elvétve találtam polírozott bútort - úgy látszott épp leáldozóban van a "műglamour" Némethonban. A kárpitozott bútorok anyaga leginkább a természetes len, pamut és bársony (vagy igen finom műszálakkal kevert anyag, ami tapintásában megtévesztően hasonló - hiába a technológiai újításokból a textilipar sem maradt ki).



A kölni kiállítást megelőzi a januári Heimtextil, így az ide érkező kiállítók már abszolút az új trendeknek megfelelő installációkon mutatták be a lakástextileket.  A négy fő dizájn irányzat és a technológiai újdonságok mellett a funkció és az elegancia is helyet kapott. A gyönyörű anyagok mellett külön érdekesség a lézervágott technikával készült textilek, pliszémegoldások, nyomott minták, a hang elnyelése és a teljes sötétítés megoldásai pihekönnyű anyagokkal.


A legnagyobbak, mint a JAB csoport, Creation Baumann, Nya Nordiska, Christian Fischbacher mutattak irányt az idei lakástextilek világába.





Fürdő, wellness, spa, feltöltődés, ellazulás - ezek egyértékű kifejezések, ha arra a helységre gondolunk, amit eddig csak fürdőszobaként hívtunk. Letisztult, minimalista terek, puritán tisztaság, a víz áttetszősége, a fa felületek természetessége és a homogén anyagok használata jellemzi ezt a szentélyt. Magas technológiai megoldások a szaniterek és a csaptelepek terén, a teljes ellazulást elősegítő világítástechnika és a természetet belopó növényfalak alkalmazásával hozhatjuk létre álmaink fürdőszobáját.





A konyha egy külön kis világ! Amiben a kor követelménye megnyilvánul a trendi színek és anyagok használata mellett, az a minimalista, technokrata és intelligens megoldások elképesztő tárháza. A belső kialakítás személyre szabható - figyelembe véve a tányérjaink és a műzlis doboz, a felületek baktérium mentesek és öntisztítóak, a csapból gőzölgő forró víz folyik a teának, és emellett az egész konyhánk kapcsolódik a világhálóra, ételrendelés, bevásárlás, receptek és a csetelés a barátnőkkel főzés közben már nem a jövőt jelenti - itt van a konyhánkban éppen!



Végezetül egy kis privát vélemény... Nagyon nagy újdonságokat nem láttam az idei kölni kiállításon. Nem volt  katarzisom sem a dizájn, sem a felhasznált anyagok tekintetében. A legtöbb nagy kiállító már bemutatta az itt látottakat, láthattam a weboldalakon, vagy olvastam a dizájner blogokon. A fiatal tervezők alkotásai és a puritán "green-design" még kívül esik napi tervezői munkámon. 
Ettől függetlenül, ki nem hagynám az időnkénti kölni bútorszakvásárban eltöltött napokat. Szükségem van arra a nyilvánvaló tényre, hogy a nemzetközi dizájn, a rendezett és/vagy személyre szabott élettérre való igény ekkora méretekben is létezik. Hogy a világban fejlesztenek és gyártanak jobbnál jobb bútorokat, tapétákat, függönyöket és rengeteg más, a napi munkám során betervezhető lakberendezési kütyüt. Jó hazahozni az ötleteket, inspirálni a hazai gyártóinkat és jó kapcsolatokat építeni a kintiekkel, hazatérve átnézni a katalógusokat és az árlistákat - és küldeni a megrendeléseket! Jó hetek után is levelezni egy holland dizájnerrel, csak mert három napon keresztül töltötte a telefonom hogy folyamatosan tudjak fotózni :)

2012 elején azt kívántam, szeretnék folyamatosan az országhatárainkon kívülre is dolgozni (azelőtt terveztem kínai éttermet Nagyváradra, dolgoztam itthon orosz, ír és német ügyfeleknek). Mára ez teljesült! Készítettünk lakberendezési terveket egy brüsszeli magánházhoz, megterveztük a Wellis bécsi bemutatótermét és jelenleg is dolgozunk egy bécsújhelyi családi házon. Tavaly több alkalommal jártam bécsi lakberendezési üzletekben, ahol hasznos tapasztalatokkal gazdagodtam az "ügyfélkezelés" területén is. Az elmúlt években egyre inkább érezzük a hazai lakberendezési üzletekben is a "válság" utóhatását, a termékek beszűkülését, a boltok és gyártók eltűnését a piacról. Egy eléggé furcsa helyzet állt elő, melyben a kereskedők arra panaszkodnak, hogy "nincs kereslet a lakberendezési termékekre" az ügyfeleink pedig arra, hogy "nincs olyan bútor, vagy valami jópofa kiegészítő, egy normális szőnyeg... amit meg tudnánk venni"! Lakberendezőként látom, hogy mind a két oldalon ott az igazság. Igen, a hazai bútorüzletek választéka nem hasonlítható a bécsiekhez és igen, a mi ügyfeleink szerényebb költségvetésből szeretnék megoldani a lakberendezési igényeiket.

Ebben a helyzetben marad a kreativitásunk, a lakberendezői empátiánk és a nagy fokú rugalmasság, hogy az álmok és a megvalósítás közötti utat megtaláljuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése