2012. december 10., hétfő

Ünnepi vendégvárás

Az év vége a gyakoribb vendégvárás időszaka. Szívesen osztjuk meg otthonunkat barátainkkal, családunkkal, örömmel töltenek el a nagy családi közös étkezések vagy a meghitt baráti beszélgetések.
A legnagyobb boldogság, ha vendégeink jól érzik magukat nálunk és szívesen emlékeznek vissza a közösen eltöltött időre.
Ahhoz, hogy a vendéglátás örömteli és sikeres legyen a barátokon kívül jó ételekre és kellemes, szép környezetre van szükség. Az összejövetelek jó alkalmat teremtenek a lakás díszbe öltöztetésének. 




Vendégvárás a nappaliban
  • Vendégváráskor kulcsfontosságú, hogy a nappaliban hogyan tudjuk leültetni a vendégeinket. A berendezéskor is gondoljunk a megfelelő ülőhelyek számáról. Készüljünk nagyobb vagy kisebb társaságra, mindenképpen fontos a variálhatóság.
  • A kanapé mellé helyezzünk el foteleket, kisebb székeket, padokat, ottománokat, így könnyen átalakíthatjuk a nappalit a társaságnak megfelelően.
  • Ha van kandallónk, használjuk ki az előnyét és rendezzük köré a társalkodósarkot.
  • Ha szép a kilátásunk, vagy éppen gyönyörű hóesés van, húzzuk szét a függönyöket, a kinti látvány is emeli a nappali fényét.
  • Vendégváráskor fontos, hogy a nappaliban is jól tudjunk közlekedni, vigyük ki a felesleges holmikat a szobából, hogy több helyünk legyen.
  • Mécsesekkel, illatos gyertyákkal ünnepi, otthonos hangulatot varázsolhatunk. A társaságtól függően használjuk a fényeket. Társasjátékozáshoz a központi világítás, míg a borozós beszélgetéses estékhez a helyi világítás passzol.
  • Helyezzünk el néhány díszpárnát és puha takarókat a kanapén, a vendégeink értékelni fogják a kényelmet. 

 Vendégvárás az étkezőben

  • Gondoskodjunk elegendő ülőalkalmatosságról, és helyről az étkezéshez és a felszolgáláshoz. Amennyiben nincs folyamatosan nagy társaságra berendezett ebédlőnk, használjunk pótszékeket, vagy a lakásban található különböző stílusú székeket illesszük az étkezőszékek közé.
  • Hogy több vendéget egyszerre le tudjunk ültetni, hosszú asztalra lesz szükségünk. Jó megoldás több asztalt egymás mellé téve úgy megteríteni, mintha egy hosszú asztal lenne, de ha ez nem megoldható (pl. méretbeli különbségek miatt) összetolhatjuk az asztalokat szorosan egymás mellé, vidám hangulatot teremtve, mintha egy bisztróban lennénk.
  • Nagyobb öröm egyszerre étkezni az ideiglenesen terített asztalnál, mint felváltva külön-külön terítve.  Ha azt szeretnénk, hogy a vendégek kényelmesen étkezhessenek, számoljunk 60cm-es helyet személyenként.
  • Az alkalomhoz illő dekoráció megteremti a vendégvárás hangulatát. Fényűző ünnepi hangulatot teremthetünk fehér porcelán terítékkel, metszett üvegpoharakkal, díszes gyertyákkal, dekoratív asztaldíszekkel, damasztabrosszal és szalvétával, névre szóló asztalkártyákkal.
  • Oldottabb hangulathoz használjunk színes, mintás étkészletet, szalvétát, természetes lenvászon terítőt, ötletes tányéralátétet. Az évszakra jellemző asztaldíszek, mint a borostyán, csipkebogyó, galagonya, fagyöngy meleg, otthonos hangulatot árasztanak.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése