2012. augusztus 17., péntek

Hogyan újítsd fel otthonodat ha kötött a költségvetésed? _1 rész

Még egy-két hónap van hátra a jó időből és sokan ezt az időszakot használjuk ki az otthonunk felújítására. Ha tétovázol, hol is kezdjed vagy hogy belevágj-e íme néhány jó tanács ami segít eldönteni, kisebb büdzsével mihez is kezdhetsz:


1.) Tervezés

Ahogy egy barátom megfogalmazta anno, amikor a terveimről meséltem neki:

                                       "Írd le! Ami nincs leírva - az nincs átgondolva"!



színes berendezési terv



A tervezés, az elképzelések papírra vetése átgondolásra késztet. A szoba méretarányos alaprajza már a papíron megmutatja, hogy a betervezett bútorok elférnek-e, jó helyen van-e a kanapé vagy lesz-e elég hely a könyvek, gyerekjátékok tárolásának. Egy füzetlapon vagy az excel táblázatban könnyen összeadhatjuk, hogy a berendezés komplett cseréje a festéssel és a dizájn tapétával az az összeg-e, amit el szeretnénk most költeni. Ha az eredeti elképzelés nem egészen egyezik a lehetőségeinkkel, még az előtt változtathatunk mielőtt szó szerint belevágunk a lakásátalakításba!


meglévő lakás felújítása - vázlat jegyzetekkel


Egy jó terv segítségével az összhatás harmonikusabb lesz és a költségek kordában tarthatók.
Az igazán egyszerű ötletek is nagy változásokat tudnak mutatni a lakásban. Keverjük a meglévő bútorainkat újakkal. Ma már nem fontos a tematikus stílustisztaság, sőt! A régi tárgyak a múltat, a családi tradíciót, az ikonikus Starck narancsfacsaró a modern életfelfogásunkat tükrözi. Egy meglévő szép bútorunkat semleges fal elé állítva kiemelhetjük, mintha "műalkotás" lenne. 

felújított régi fotel semleges fal előtt
A "törtfehér" és a "krém" szín árnyalatai mindig az eleganciát és a nyugalmat sugallják, míg pl. a sötétebb antracit szürke fal fekete-fehér fotókkal egyfajta "művésziességet" ad a szobának. 
A falak átfestése, a dekorációk és kiegészítők megváltoztatása az egyik leg költségkímélőbb módja a lakás felfrissítésének és elképesztően meg tudja változtatni a lakás karakterét.

Szoros költségvetés mellett ne feledkezzünk meg az egyik leglényegesebb lakberendezési eszközről sem, amivel igazán látványos eredményt lehet elérni! Tartsunk rendet a holmijaink között! Tervezéskor alakítsunk ki a dolgaink számára megfelelő mennyiségű tárolóhelyet. Fényévekre van a különbség a bohém rendetlenség és az eldurvult kupi között!

2.) Sorrend

Ha van terved és egy költségvetési listád, az elsőre a legkevesebb esetben fog egyezni azzal amit elképzeltél, mennyibe fog kerülni a felújítás vagy a lakás átalakítása. Nem tartom jó megoldásnak, ha a tapéta helyett, amibe beleszerettél csak festett fal lesz, vagy a hosszú távra tervezett bútorokat sokadrangú "bútor-outlet"-ből vásárolod "mert nincs pénzed". Ha szeretnénk egy szép otthont, arra pénzt kell áldozni. Nem az a kérdés, hogy kell-e fizetni a munkákért, a bútorokért vagy sem, hanem az, hogy a rendelkezésre álló keretből hogyan lehet úgy gazdálkodni, hogy a végeredmény ne legyen csalódás. Lakberendezőként a legnagyobb félelmem, hogy a projekt közepénél elfogy a rendelkezésre álló pénz. Ezért felállítunk egy sorrendet amit két fő szempont vezérel. Egyrészt melyek azok a munkák amiket el kell végezni (szükséges javítások, alapvető változtatások vagy nagy felfordulással/piszokkal járó munkafázisok). A másik ok, ami miatt valami felkerülhet a lista elejére, az érzelmi kötődés. Abszolút személyes megítélés alá esik hogy új kamraszekrényt szeretnénk vagy kicserélnénk inkább az ülőgarnitúra kárpitját. 

Tehát, ha adott költségből kell gazdálkodnod, csinálj egy tervet, írd össze az átalakítás munkarészei és a berendezési tárgyak mennyibe kerülnek, majd állíts sorrendet a "szükséges" és az "ezt mindenképpen szeretném" kritériumok alapján.

Látni fogod, a lista hol találkozik a költségvetésed maximumával. 

3.) Tárgyaink 

A legtöbb lakásban az évek során felhalmozódnak az utazásokról begyűjtött emléktárgyak, az apró ajándékok innen-onnan, vázák, tálak, kis nippek, mindez "szana-szét" a lakásban. Költségkímélő és dekoratív megoldás a gyűjteményünket kategorizálni és összeállításokban megmutatni.

tárgyaink dekoratív és költségkímélő elhelyezése _forrás: internet

tárgyaink dekoratív és költségkímélő elhelyezése _forrás: internet
tárgyaink dekoratív és költségkímélő elhelyezése _forrás: internet







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése