2012. május 29., kedd

Lakberendező… Az mi az? (1/3)


Avagy miről is írhatnék másról, mint a lakberendezésről…

Egészen a századfordulóig a háziasszonyok megelégedtek a saját lakásaik berendezésével, míg 1905-ben Amerikában Elsie de Wolfe újra nem írta a történelmet azzal, hogy profi dekoratőrré nevezte ki magát. Amikor két évvel később megnyitott az általa tervezett Colony Club, a belső terek kialakításával egyik napról a másikra megalapozta a hírnevét.
http://hellorepublic.com/blogger42/wp-content/uploads/elsiedewolfe_colonyclub1.jpg
A híres Colony Club
http://www.blogger42.com/wp-content/uploads/elsiedewolfe.jpg
Elsie de Wolfe az első profi dekoratőr
http://www.blogger42.com/wp-content/uploads/Syrie-Maugham.jpg
Syrie Maugham

Elsöprő sikereket ért el az által, hogy felhagyott a korra jellemző nehéz, férfias hangulattal, és finom nőies stílust választott festett vászonnal, könnyű függönyökkel, világos falakkal. Az első modern kori lakberendező egész életét átszőtte a stílus. New Yorkban és Párizsban is az egyik leghíresebb társasági nő volt. Az enteriőrök mellett saját magára is odafigyelt, egészségesen élt, rendszeresen tornázott, azt viselte, ami legjobban illik neki függetlenül a divattól, mégis úgy jellemezték, mint „a legjobban öltözött hölgy a Földön”. Könyve jelent meg és folyamatosan publikált a korabeli magazinokban. Szakmai hitvallása: „Megyek, és mindent gyönyörűvé teszek magam körül. Ez lesz az életem!”







Angliában Syrie Maugham tevékenykedett hasonló intenzitással. Miután tönkrement a házassága Somerset Maugham-mel, érdeklődése a lakberendezés felé fordult. 

Az 1920-as években a viktoriánus kor lengte be az angol lakásbelsőket, és míg mások csak foltokban használták a fehér színt, ő a hírnevét egy monokróm „fehér szobával” alapozta meg.

A fehér és a bézs árnyalataira festette a falakat, bútorokat, csillogó tükröződő felületeket használt, fehér selymet, szatént, bársonyt, még a liliomok is fehérek voltak az üveg vázában. Létrehozott egy ultra-elegáns világot, amely egyedi volt és nagy visszhangot keltett. Előkelő hercegek tartották a szalonban magánbeszélgetéseiket, volt filmforgatás helyszínéül választották, és Cecil Beaton is gyakran használta híres fényképei háttereként. Syrie értett ahhoz hogyan teremtsen a belső terekben hollywoodi csillogást vagy időtlen eleganciát. Hamarosan nemzetközi ügyfélkörrel rendelkezett, London, New York, Chicago arisztokratái, az amerikai „high society” és Hollywood csillagai köszönhetik neki a pazar enteriőröket. 


"Whiteroom" a legenda
"Whiteroom" a legenda


















Bár a „fehér szalon” tette híressé, a későbbiekben szívesen dolgozott a színekkel, szerette a hagyományos eleganciát és a modern stílust.

folyt.köv....

(eredeti írásom innen: http://blogger42.com/lakberendezo-az-mi-az-iiii/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése